God sommer

Lill Sverresdatter Larsen

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Bøndene avslutter våronna og klargjør redskapen for innhøstinga som kommer. På skolen kommer sommeravslutninger tett som hagl, foreldre går i surr med om de skal ha med kake eller rundstykker og var det i dag det var bunad? På rektors kontor legges kabalen for neste skoleår. Hjemme har kronekurs mot Euro blitt et tema. Kanskje blir det norgesferie i år.

Denne oppgiringen til sommeren har sin egen energi og takt. Vi skal gjøre oss ferdig og lukke ned halvårskapittelet, høsten skal forberedes sånn at den ikke kommer for bardust på oss – og som et bakteppe ligger forventningen om en god og livgivende sommer. Batteriene skal fylles og gjøres klar til nye tak.

Men, selv om hverdagen midlertidig settes på pause og folk tar fri så tar ikke livet ferie. I hjemmene, på sykehusene, på institusjoner og omsorgsboliger fortsetter folk å leve sine liv også gjennom sommeren. Helt frikoblet fra bølgeskvulp og lukta av fjære. Mange av disse har ikke så mye å glede seg til. De som brukte å komme på besøk har selv dratt på ferie, aktivitetstilbudet går ned når bemanningen, som fra før er på et minimum, reduseres ytterligere, usikkerhet oppstår i møte med nye sommervikarer, nye relasjoner skal bygges før de igjen forsvinner. For noen blir de lyseste sommernettene de mørkeste. Her er vi.

På vår side blir arbeidsdagen enda mer hektisk. (Som en sa:) Ikke bare skal vi rekke mer med mindre folk for å få ferieavviklingen til å gå i hop. Vi skal rekke å ta ferie også. Haste oss gjennom et par uker fri før en skynder seg tilbake på jobb sånn at andre får stressferiert og blitt ferdig med det før høsten er her.

Aller helst ville jeg ha skrevet et mer lystig og ubekymret sommerbrev til dere kjære sykepleiere og medlemmer, men når det er 10.000, titusen!!, ledige sykepleierstillinger på Finn.no så går det ikke an å late som om denne sommeren kommer til å seile av gårde, bekymringsløst som et nyforelsket par i solgangsbris. Det er skjær i sjøen.

Heldigvis har vi evne til å navigere rundt. Både dere og vi i NSF skal sørge for at også denne sommeren går uten havari.Sykepleiernes faglighet og løsningsvilje kommer også i år til å redde situasjonen, stort sett. Samtidig skal vi ikke bli tatt for gitt. Dere skal ikke bufre med egen fritid når vaktlista ikke går i hop eller turnusen tynes. Er du i tvil om dine rettigheter eller ser du at driften blir uforsvarlig, så er vi i NSF på jobb for deg. Ta kontakt så skal vi gjøre det vi kan for å gjøre både din og din sommervikarkollegas arbeidsdag litt lettere. Lurer du på noe allerede nå? Snakk med en tillitsvalgt. Vi er her!

Jeg har trua på at det kan bli en god sommer. Jeg har som dere skjønner også en ganske klar formening om at en god sommer ikke gjør seg sjøl for hverken pleietrengende eller utøvere av helsetjenester. Jeg har derfor et ønske og en oppfordring.

På vegne av alle som trenger omsorg og pleie, så ønsker jeg meg at også de får en smak av sommer. At det finnes plass i budsjettet til sol i ansiktet og gras under føttene, sand mellom tærne eller lukt av grill.

Å ligge på et svaberg og bare være til
Og kjenne solen varme i en luft som er så mild
Det er hva jeg kaller en smak
Av honning


deLillos

Vi trenger litt honning alle sammen. En venn av meg tok med seg sin demenssyke far hjem til gården der han vokste opp. Faren gikk resolutt bort til låven og la hånda på fjøsdøra. Der ble han stående, «som til lading», som vennen min sa. Mange av de vi er på jobb for i sommer har ikke lenger evnen til å uttrykke slike behov. Da må vi gjøre det for dem. Tjuvstart valgkampen og spør din lokalpolitiker hvordan hen helst ville ha tilbragt en sommer på institusjon.

Oppfordringen er: Ta vare på deg selv i sommer. Både når du har ferie og når du er på jobb. Helsetjenestene trenger deg. Vi trenger deg.Ingen er tjent med at du sliter deg så kraftig ut før ferien at du ikke rekker å komme deg til hektene før du skal på jobb igjen.

En annen ting er at sommeren også er eksemplenes tid. For mange sykepleierstudenter og nyutdannede er sommeren deres første møte med fulltids sykepleierliv. Hvilke uskrevne regler overfører vi til dem? Må man forvente å være utslitt etter en sommerturnus eller skal vi vise at det ikke er greit at driften går på bekostning av egen helse? En ting er å rekruttere, men skal vi beholde, må de vi rekrutterer oppleve en bærekraftig arbeidssituasjon – det er både vi, pasienter og arbeidsgivere tjent med.

Og så, når du først tar ferie – tillat deg å legge fra deg jobben. La andre ta over. Vi i NSF har ryggen til kollegaen din også.

Finn din egen sommerrytme, la skillet mellom helg og ukedag viskes ut og lag deg noen gode sommerminner enten det er i det store eller det små. Jeg skal fyre bål i fjæra, jeg skal titte ut fra teltet på doggvått fjellgras og se om ørreten biter, og jeg skal puste mer enn sykepleiefag.